ISO

Når lyset har passert gjennom blenderen og forbi lukkeren, treffer det bildebrikken. Den er fylt med lysfølsome pixler som registrerer lyset. Når man snakker om hvor mange megapixler et kamera har, så er det hvor mange millioner slike pixler det er på bildebrikken.

ISO-verdien sier hvor lysfølsom bildebrikken er for lys. Øker man ISO fra 100 til 200, så øker man lysfølsomheten til det dobbelte. Likeså fra ISO 800 til 1600. Dette tilsvarer en dobling eller halvering i lukkertid og blenderstørrelse. Så hvis du skal fotografere inne og bare får 1/15 sekunds lukkertid, kan du øke fra ISO 100 til 400 og få 1/60 sekund.

Ulempen med å øke ISO er at det fører til støy i bildet. Dette kan du prøve selv i "støy".

En ting det er viktig å vite om støy, er at det er mest fremtredende i de mørke partiene i bildet. Dette kan vi som fotografer utnytte. Trikset er å eksponere så lyst som mulig, uten at høylysene brenner ut. Det vil si de lyseste delene av bildet blir helt hvite. Når man kommer hjem og får overført bildene til datamaskinen, gjør man bildene mørkere i et bildebehandlingsprogram. Dette kan du se effekten av og prøve selv i "avansert".

I "eksponering" kan du selv prøve deg frem med ulike eksponeringer på ulike ISO-verdier.

I alle disse eksemplene er det gjort utsnitt av de originale bildene. Dette blir illustrert av knappene. Dette er for å vise støyet i bildene bedre.