Lukker

Når lyset har passert gjennom blenderen i objektivet, kommer det til lukkeren. Den har til oppgave å slippe lyset inn på bildebrikken i et gitt tidsrom. Det kan være alt fra 1/8000 sekund til mange minutter eller timer. Hvordan lukkeren fungerer kan du se i animasjonen.

Når man er ute å fotograferer er det ofte snakk om å få kort nok lukkertid til å fryse motivet og å få et skarpt bilde. Men dette er ingen universell regel. Noen ganger kan det være ønskelig å bruke lengre lukkertider for å oppnå andre visuelle utrykk. Tar man bilder av klipper nede ved skjærgarden, vil ulike lukkertider ha stor innvirkning på hvordan vannet fremstår i bildet. Gjør man dette rundt skumringstider, vil man kunne oppnå veldig lange lukkertider. Man må da ha et stativ, eller noe man kan bruke som et stativ. En ertepose kan gjøre jobben glimrende.

Skulle man der i mot ha behov for kortere lukkertider, er det to ting man kan gjøre. Ved å gjøre blenderen større vil den slippe inn mer lys, og lukkertiden kan gjøres kortere. Det andre er å øke ISO-verdien. Det vil gjøre bildebrikken mer lysfølsom, slik at den dermed trenger mindre lys.