ordbok

Fastobjektiv

Et fastobjektiv er et objektiv som har én fast brennvidde, det vil si at man ikke kan zoome med det. Dette kan virke som en ulempe, men fastobjektivene har andre egenskaper som et zoomobjektiv mangler.


Fordeler

Sammenlignet med et zoomobjektiv i samme prisklasse vil et fastobjektiv ha høyere optisk kvalitet, være mindre og lettere, og i tillegg ha større blenderåpning. Det vil si at man ofte får mer kvalitet for mindre penger. Det gir også muligheter for å ta bilder med mindre dybdeskarphet, samt mulighet til å ta bilder under dårlige lysforhold. Dette åpner for mange kreative muligheter i forhold til zoomobjektivene.


Ulemper

Den eneste ulempen er at man ikke kan zoome. Noe som vil si at man enten må "zoome med beina"/ flytte på seg, eller skifte objektiv. Det gjør at man ofte må ha med seg flere objektiver for å kunne dekke brennviddeområdet man kan få i én zoom.


Ditt første fastobjektiv?

Mange produsenter tilbyr 50mm fastobjektiv til en billig penge. Disse kan være en god start på å utforske mulighetene med lyssterk opptikk. Denne typen objektiv vil kunne fungere utmerket, til f.eks. portrettfotografering, på de fleste speilrefleksmodeller myntet mot konsumermarkedet.