ordbok

Zoomobjektiv

Et zoomobjektiv er et objektiv man kan zoome med, i motsetning til et fastobjektiv som bare har én brennvidde. Zoomobjektivene har noen fordeler og noen ulemper i forhold til fastobjektivene.

En type objektiv som er populære blandt nybegynner er 18-200mm, 18-250mmm osv. Disse blir omtalt som "alt i ett"-objektiver, og det er en illusjon. Det vil alltid være kompromisser når man skal handle optikk. Disse objektivene er ikke spesielt gode optisk. De er heller ikke spesielt lyssterke, noe som gjør at de ikke egner seg til fotografering under vanskelige lysforhold. Men skal det brukes utendørs på en godværsdag, kan det fungere utmerket til å forevige minnene. Men man bør tenke seg om to ganger og vurdere om man virkelig har behov for et så stort zoomområde.

Et 70-200mm objektiv er typisk mye bedre. Da har man mindre zoomområde, men bedre kvalitet på det området man har. Andre fordeler kan være bedre byggekvalitet og større blenderåpning.


Fordeler

Den største fordelen er at man kan zoome. Det gjør at man ikke trenger å skifte objektiv når man vil ha en annen brennvidde.


Ulemper

I forhold til fastobjektivene er zoomene større, tyngre, dyrere, mindre lyssterke(blenderåpning). Et fastobjektiv i samme prisklasse vil som regel også være overlegent på optisk kvalitet.